juni 12, 2024
auto importeren uit duitsland

Alles wat je moet weten over een auto importeren uit Duitsland

Stel: je bent op zoek naar een nieuwe auto. Je weet precies wat je wilt. Het merk, de kleur, de verschillende technische snufjes, alles is duidelijk. Dan kijk je naar de prijzen en je gaat toch twee keer nadenken. Kan die auto niet veel goedkoper gekocht worden?

Geheime kosten?

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn: exact dezelfde auto maar de prijs scheelt meer dan 25%, hoe kan dat? Hier zijn verschillende redenen voor, namelijk:

  • Een lagere BTW

De BTW op auto’s bedraagt in Duitsland maar 16%, terwijl deze in Nederland ligt op 21%. Bij het importen van de auto naar Nederland hoeft dit verschil van 5% ook niet worden terugbetaald.

  • De Jahreswagen

In Duitsland een begrip op zich, maar voor de meeste Nederlanders waarschijnlijk onbekend. Een Jahreswagen is een auto die voor een korte tijd, meestal een jaar, door medewerkers van de autofabrikant mag worden gebruikt. Door dit gebruik van een jaar wordt de prijs aanzienlijk lager, terwijl de auto relatief amper gebruikt is.

Nog een mooi extraatje: in Duitsland worden over het algemeen meer lange afstanden gereden dan in Nederland, waar we vooral korte afstanden rijden. Voor auto’s is het beter deze langere afstanden te rijden de kortere ritjes. Top automarken als Audi, Mercedes, Opel, Volkswagen en BMW maken gebruik van dit Jahreswagen concept. Let dus bij het importeren van een auto goed op deze auto’s en maak er je voordeel van.

  • Geen BPM

BPM, oftewel belasting van personenauto’s en motorrijwielen, is in Duitsland geheel onbekend. Wanneer je dus een auto importeert hoef je in principe niet de volle BPM te betalen, maar slechts de rest-BPM. Let op: dit geldt alleen wanneer de auto minimaal 6 maanden oud is en al meer dan 6000 kilometer gereden heeft. Raadpleeg deze BPM berekenen calculator.

Extra kosten importen

Belangrijk is te beseffen dat er wel kosten verbonden zijn aan het importen van een auto, die je niet maakt wanneer je een auto in Nederland koopt. Zo ben je onder andere verplicht een Nederlands kenteken aan te schaffen. Daarnaast moet je rekening houden met de transport naar Nederland. Wellicht moet je hem zelf ophalen en heb je vervoer nodig om tot de leverancier te komen, of betaal je extra om hem te laten brengen.

Een auto importeren uit Duitsland heeft zijn voordelen en wanneer je goed let op de details kun je financieel erg veel besparen. Let echter goed op bijkomende kosten en maak op basis daarvan een goede keuze.